Kiitollisuutta voi kutsua supervoimaksi. Sen harjoittaminen laskee verenpainetta, rauhoittaa hermostoa ja kasvattaa merkityksellisyyden kokemusta. Kiitollisuus kytkeytyy tarkoituksen tunteeseen ja haluun tehdä enemmän hyvää.

 
 

Kiitollisuustutkija, professori Robert Emmon Kalifornian yliopistosta jakaa kiitollisuuden kahteen osaan:

  • Ensimmäinen on se, miten tunnistamme kiitollisuuden aiheita ympärillämme. Mitä kaikkea hyvää näet ja huomaat tai mitä vastaanotat: asioita jotka herättävät sinussa lämpimiä tunteita, iloa ja kiitollisuutta. Näissä hetkissä kiitollisuus on usein hetkellinen hyvän olon tunne.
  • Toisena kiitollisuutta synnyttää ymmärrys siitä, että hyvä kumpuaa toisista ihmisistä, joskus myös yllättävistä sattumista, joihin et oikein uskonutkaan. Kiitollisuus auttaa meitä tunnistamaan miten monin tavoin olemme kytköksissä toisiimme. Miten paljon on asioita, jotka eivät olisi mahdollisia ilman toisen apua tai läsnäoloa.

Tunnistatko, kuinka moni ihminen on myötävaikuttanut siihen, missä olet juuri nyt elämässä? Tai tähän päivään? Kenelle kaikille voisit lähettää kiitosta? Tunnistatko tunteen, jota se herättää mielessä ja kehossa.

Läsnäolo, itsemyötätunto ja kiitollisuus kietoutuvat hienosti yhteen

Ilman tietoista läsnäoloa (mindfulness) on vaikea avautua hetkille, joissa kiitollisuus voi herätä. Läsnäolo auttaa viivyttelemään noissa hetkissä muutaman hengityksen ajan ja syventää kiitollisuuden kokemusta. Samalla jätät mieleesi ja kehoosi jälkiä, jotka ruokkivat hyvää oloa.

Itsemyötätunto ja kiitollisuus lisäävät molemmat myös hyväksyvää ja myönteistä suhdetta itseen. Ne luovat ymmärrystä ja hyväksyntää sille, että elämäsi on sävyjen kirjo, johon kuuluu iloa ja surua, monimutkaisuutta ja selviytymistä, pettymyksiä ja onnen hetkiä.

Yhdessä kiitollisuus ja itsemyötätunto vahvistavat sydäntietoisuutta – heartfulnessia 

Sanalle on ehkä parempikin käännös. Heartfulness on kantava tekijä mindfulness- ja itsemyötätuntoharjoituksissa: tunnelähtöinen elementti, jota on välillä vaikea sanoittaa. Tutkimukset vahvistavat, että itsemyötätunto ja kiitollisuus ovat sen ytimessä ja juuri ne laajentavat harjoitusten hyvinvointivaikutuksia.

Meille se on mielen ja kehon ravintoa – kun harjoitukset lohduttavat tai syventävät kokemusta, ne kasvattavat hyväksyntää tai vahvistavat yhteyttä itseen ja muihin. Se on myös tunne siitä, että näillä harjoituksilla on merkitystä ja niissä on viisautta sekä voimaa, joka kannattelee elämän eri hetkissä.

Sydämellisesti

Mari ja Leena

Mari Juote ja Leena Rasanen @taitoba.fi

Kokeile myös:

  • Kiitollisuus -läsnäoloharjoitus
  • Kävely aistien ja nauttien: Lähde kävelylle, jossa voit tietoisesti pysähtyä ja viipyillä kauniissa asioissa ja hetkissä. Kävelyn tavoitteena on huomata niin monta nautinnollista asiaa kuin mahdollista, hitaasti, yksi toisensa perään. Käyttäen kaikkia aistejasi – näkö, haju, kuulo, tunto … ehkä jopa makua.