Huoli koronaviruksen leviämisestä on mullistanut arkemme ja tulee vaikuttamaan pitkän aikaa siihen, miten voimme olla toistemme kanssa tekemisissä – turvavälin päästä ja toisaalta yhteyttä kokien, toisillemme tukea ja myötätuntoa tarjoten.
Nyt tärkeintä on, miten pysymme mahdollisimman terveinä ja toimintakykyisinä tässä tilanteessa – miten suojaamme itseämme ja muita. Mitä keinoja meillä on lievittää tätä monenlaista vaikeutta? Myötätunnon voima on suuri. Toimittaja Anna-Stina Nykänen herättelee Helsingin sanomien pitkässä esseessä (22.3.2020) meidät huomaamaan sitä kaikkea myönteistä, mitä yhteinen hätä on synnyttänyt. Nyt kaikilla tuntuu olevan halu tehdä hyvää. Tällä on suuri vaikutus paitsi yksilöille, myös koko yhteiskunnalle ennen pitkää. Ainakin voimme toivoa niin. Pitkään olemme eläneet välittämisvajeessa.
Myötätunto saa kysymään myös, miten itse voin ja mitä tarvitsen. Silloin puhumme itsemyötätunnosta. Itsemyötätunnon avulla voi vähentää tai pitää aisoissa ahdistuneisuutta ja stressiä, kohdata omat tunteensa ja ajatuksensa hyväksyvästi sekä saada tarmoa tarttua toimeen. Itsemyötätunnon avulla vahvistuu luonnostaan myös yhteenkuuluvuuden tunne toisten kanssa: toiset kokevat samaa tai samankaltaista kuin minä, tai jokaisella on tässä tilanteessa jotain vaikeutta tai hankaluutta, olemme yhdessä tässä. Sekä haavoittuvina että vahvoina, hyvää tahtovina ja välittävinä ihmisinä.
Turvaväli on toisista huolehtimista, mutta voi tuntua satuttavalta
Nyt pandemian aikana joudumme pitämään konkreettisesti fyysistä etäisyyttä, turvavälejä. Sekin on toisista huolehtimista.
Mutta yhteyden puute voi synnyttää monessa turvattomuuden tunnetta. Olemme kukin erilaisessa tilanteessa sen suhteen, miten paljon jäämme yksin tai saamme sosiaalista tukea. On hyvä muistaa, että luemme vaaran merkit, mutta myös turvan merkit pienistä signaaleista. Muistetaan siis, että on lupa hymyillä ja katsoa silmiin, sanoa jotakin mukavaa sen sijaan, että ohitamme ja sivuutamme vastaantulijat.
Onneksi me ihmiset olemme kekseliäitä ja poikkeusolot synnyttävät monenlaisia ratkaisuja, jotka tuovat tunnetta yhteenkuulumisesta. Tämä on ehdottomasti tilanteen hyvä uutinen. Maailmanlaajuinen rankka vaihe on helpompi kestää, kun koemme olevamme tässä yhdessä. Voimme valita vastata tilanteeseen ystävällisyydellä eikä liikaa vain pelolla: tarjoamme apua ja autamme ja ilahdutamme toisiamme eri tavoin, löydämme huumorin avuksi. Hienoa, että lehdet ja sosiaalisen median kanavat tarjoavat nyt paljon esimerkkejä tähän!
Yhteyden kokemisen kipeys
Toisenlainen haaste kanssakäymisessä on yhteyden kokemisen kipeys. Saatamme kokea läheiset ihmissuhteet eri tavoin hankalina ja raskaina. Ne voivat herättää haastavia, ehkä ristiriitaisia tunteita. Suhteeseen liittyvää hankaluutta voi alkaa katsoa tarkemmin, syvemmällä ymmärryksellä ja lämmöllä läsnäolon ja myötätunnon avulla.
Monet kantavat huolta läheisistä niin paljon, että omat voimat joutuvat koetukselle. Huolenpitäjän rooli voi ottaa koville puhummepa ammatikseen auttavista tai siitä, että huolehdimme ja kannamme huolta omaisista ja muista ympärillä olevista. Ajan myötä auttajan voimat voivat ehtyä, ellei saa pidettyä huolta myös omien voimavarojen tankkaamisesta. Myötätunnolla itseä kohdaten syntyy myönteisiä, lämpimiä tunteita itselle – ja toiselle. Tämä auttaa löytämään tarvittavaa rajaa itsen ja toisen välille, ja puskuroi uupumista vastaan.
Yksi keino pitää huolta itsestä on kohdata kokemuksia myötätuntotauon avulla. Harjoitus auttaa muistuttamaan itsemyötätunnon herättämisestä silloin kun se on tarpeen.
Myötätuntotaukoa voit kokeilla vaikean ajatuksen tai tilanteen kohtaamiseen olipa kyseessä sairastuminen, huoli siitä, hankaluus ihmissuhteessa tai jokin muu asia.
- Huomaa olotilaasi. Jos tunnetilasi tuntuu epämukavalta, nimeä tunnetila (ahdistunut, alakuloinen, hämmentynyt…) ja kokeile voitko löytää epämukavuuden kehossasi. Missä se tuntuu eniten? Havainnoi tuntemuksiasi sitä mukaa kun ne nousevat kehossasi esiin, sallien tunteiden ja tuntemusten olla sellaisia kuin ne ovat. Millaisia ajatuksia huomaat? Sanoita kokemusta itsellesi”Tämä on vaikeaa/ hankalaa / stressaavaa, tämä sattuu tai vain auts”. Ota kokemus vastaan. Tämä tuo hieman tilaa ajatustesi ja tuntemustesi ympärille.
- Sitten voit muistuttaa itsellesi, että tällainenkin kokemus on osa elämää, yhteistä ihmisyyttä. On inhimillistä ja luonnollista kokea, mitä koet.
- Jos pohdit koronaa: Tämä koskettaa meitä kaikkia jollain tavalla. Olemme yhdessä tässä tilanteessa, en ole vain yksin huolineni.
- Juuri nyt voit kohdata itsesi myötätunnon avulla: ”olen ystävällinen itselleni tässä hetkessä”. Voitko tuntea tunteen, joka liittyy omaan tilanteeseesi, koskettaa tätä tunnetta ja vastata siihen ystävällisyydellä, huolenpidolla, rohkaisulla.
- Voit pysähtyä aistimaan hetkeksi hengityksen virtausta ja koskettaa itseäsi rauhoittavasti, todella aistien käsien lämmön.
- Millainen tapa välittää itsestäsi on hyvä itsellesi? Mikä auttaa huomaamaan, mitä tarvitset juuri nyt. Löydätkö ehkä jotkin sanat, jotka puhuttelevat sinua juuri tässä tilanteessa.
- Kuulostele, millaisilla teoilla juuri nyt pidät parhaiten huolta hyvinvoinnistasi ja energiastasi. Voitko tarttua kirjaan, soittaa jollekulle, keksiä tapoja ilahduttaa itseäsi ja muita, liikkua ja venytellä, pitää taukoja, nauttia kupin kuumaa juomaa silloin tällöin ja vain olla…
Itseäsi lämmöllä kannatellen saat paremmin aikaan niitä asioita, joille tarvitset energiaa elämäsi eri alueilla. Näin tehden jaksat paremmin vastata myös toisten tarpeisiin.
Ja muistathan, että myötätuntoinen teko on myös hakea apua itselle, jos siltä tuntuu.
***
Tukea antavia keskusteluja varten ks. yhteystietomme kohdasta ”Meistä” / Mari ja Leena
Harjoituksiamme äänitteinä löydät Myötätunnolla YouTube -kanavalta, esim. Myötätuntoa itselle ja toiselle, Myötätuntotauko.
Viitteitä
Helsingin sanomat 22.3.2020. Anna-Stina Nykäsen essee Miten voin auttaa?
https://centerformsc.org/self-compassion-and-covid-19/
Neff Kristin ja Germer Christopher(2018). The Mindful Self-Compassion Workbook. A proven way to accept yourself, build inner strength, and thrive. Guilford.
Myötätuntotauko mukaillen © Christopher Germer & Kristin Neff. Mindful Self-Compassion -ohjelma.