Loading...

Rauhoittava kosketus

Yksinkertaisuudessaan harjoitus voi olla muutaman syvän ja rauhallisen hengityksen ottaminen stressaavassa tilanteessa ja itsesi rauhoittava koskettaminen. Kehosi ei tee suurta eroa oman ja toisen kosketuksen välillä. Se vain vastaa fyysisen eleen lämpöön ja huolenpitoon kuten pieni lapsi vastaisi vanhempansa lempeään kosketukseen. Ihomme on hyvin sensitiivinen.

Tutkimukset osoittavat, että fyysinen kosketus vapauttaa oksitosiinia, tuottaa turvallisuuden tunnetta, tyynnyttää hankalia tunteita ja rauhoittaa kardiovaskulaarista stressiä. 

Lue lisää

rauhoittava kosketus
TOVI

Ota TOVI

TOVI voi toimia muistutuksena tunteiden kohtaamiseen ja tietoisena olemiseen, miten olla juurtuneena vaikeissakin paikoissa.

Jotta TOVI on mielessäsi nopeissa ja akuuteissa tilanteissa, lempeää suhtautumista on tarpeen harjoitella jo “hyvän sään” aikana. Muuten aivosi eivät muista tällaista vaihtoehtoa vaan lähtevät totuttuja polkuja pitkin – esimerkiksi huolestumaan liiaksi tai syyllistämään itseä.

Lue lisää

Kävely aistien ja nauttien

Lähde kävelylle, jossa voit tietoisesti pysähtyä ja viipyillä kauniissa asioissa ja hetkissä. Kävelyn tavoitteena on huomata niin monta nautinnollista asiaa kuin mahdollista, hitaasti, yksi toisensa perään. Käyttäen kaikkia aistejasi – näkö, haju, kuulo, tunto … ehkä jopa makua.

Lue lisää

kävelijän jalat
myötätuntoinen kirje itselle

Myötätuntoinen kirje itselle

Jokaisella voi olla hetkiä, jolloin olo tuntuu epävarmalta, jokin asia vaivaa tai on jotain, josta ei pidä itsessään tai joka saa tuntemaan, ettei ole tarpeeksi hyvä. Ajattele nyt jotain tällaista asiaa.

Lue lisää

Myötätuntotauko

Harjoituksen voi tehdä stressaavissa tilanteissa tai muutoin vaikeissa hetkissä. Harjoitus auttaa muistuttamaan itsemyötätunnon herättämisestä.

Huomaa olotilaasi. Jos tunnetilasi tuntuu epämukavalta, kokeile voitko löytää epämukavuuden kehossasi. Missä se tuntuu eniten? Havainnoi tuntemuksiasi sitä mukaa kun ne nousevat kehossasi esiin. Sanoita kokemusta itsellesi

Lue lisää

myötätuntotauko
itsemyötätunto arjessa - mitä tarvitsen juuri nyt?

Itsemyötätunto arjessa – Mitä tarvitsen juuri nyt?

Myötätunto itseä kohtaan kasvaa myös arjen tekojen avulla. Tunnista hetket, jolloin on tärkeä huolehtia omasta palautumisesta ja tasapainottaa kehoa ja mieltä. Tarjoa itsellesi sopivia tapoja pitää itsestäsi huolta. Huomaa, mitä kaikkea teet jo nyt ja mitä on tärkeä kuljettaa mukana. Kiireessä ja kuormittavissa tilanteissa saatamme luopua juuri siitä tekemisestä, joka ravitsee ja rakentaa hyvinvointia.

Lue lisää