Kohtaamisissa erilaisissa työpajoissa ja kursseillamme on puhuttu paljon itsemyötätuntoon liittyvistä ilmiöistä, joita tutkimuksetkin ovat tuoneet esiin.

Mitä tarkoittaa itsemyötätunto suhteessa itsetuntoon ja itsetuntemukseen, itsensä johtamiseen ja motivoitumiseen? Meillä ihmisillä on usein vankka käsitys siitä, että aikaansaaminen vaatii tiukkaa itsekuria ja puskemista. “Olen itseni pahin piiskuri, toivon omaan vaativuuteen rentoutta lisää, ylipäätään suhteessa itseen rentoutta lisää.”

Miksi itsemyötätunto toimii?

Tutkimukset osoittavat ja kokemukset kertovat, että myötätuntoinen suhtautuminen itseen auttaa omien tavoitteiden saavuttamisessa paremmin kuin liika tiukkuus. Välittäminen, tuki ja rakkaus motivoivat ehdottomasti paremmin kuin pelkoa synnyttävät keinot. Silti toisinaan annamme piiskurin toimia.

Myötätunnon avulla opimme muun muassa tulemaan tietoiseksi ajatuksista ja tunteista niiden välttelyn tai liioittelun sijaan. Voi löytää rakentavia tapoja toimia ja olla myös negatiivisten tunteiden kanssa. Itsekriittisyys saa sopivat mitat.

Itsemyötätunnon vahvistaminen antaa keinoja oman käyttäytymisen muuttamiseen ja vahvistaa kasvun asennetta. Ja kun lipsumisia tavoitteen suunnasta tulee tai kun koemme epäonnistumista, oppii muistuttamaan itseään, että se on mitä inhimillisintä.

Millaisissa tilanteissa?

Kaikilla meillä on elämässä pienempiä hetkiä tai pitempiä vaiheita, jolloin mielessä pyörii: uskallanko, pystynkö, jaksanko, osaanko, riitänkö? Tällaisia kysymyksiä herää uuden edessä, epämieluisaa kohdatessa, valinnan paikoissa, tilanteissa jotka vaativat venymistä. Ryhtyminen ja alkuun pääsy voi olla on tällöin vaikeaa ja saa helposti aikaan välttelyä ja vitkastelua. Tarkoitus on hyvä – pitää itsensä turvassa epävarmuudelta tai epäonnistumiselta. Mutta välttelystä seuraakin itsekritiikkiä, ja siitä taas stressiä.

Jos kuulostelet oman sisäisen puheesi laatua, mitä kuulet – onko se moittivaa vai kannustavaa? Mihin se vie? Itsensä kova kohtelu vie helposti riittämättömyyteen ja tyytymättömyyteen: ”kun en taaskaan saanut aikaiseksi kaikkea sitä mitä ajattelin”.

Entä jos ohjeeksi ottaisikin: handle with care. Myötätuntoista, välittävää, tukea ja huolenpitoa takaavaa kohtelua. Jospa on ok tuntea pelkoa, jännittää tai olla vetämätön. Tunteita ei tarvitse tuomita tai päästä niistä heti eroon. Tai eroon pääsee toista tietä – olemalla myötätunnon avulla utelias sille, mitä on. Uskaltamalla kokea mitä kokee. Näkemällä tilanteen selkeästi.

Määrätietoisuus kumpuaa silloin siitä, että on itsensä puolella, itseä vahvistaen ja rohkaisten. Itseen kohdistuva myötätunto tarkoittaa myös sopivaa vaativuutta – sitä, ettei anna periksi. Myötätunnon myötä uskaltaa haastaa itseään. Itsetunto ei ole silloin liiaksi muille näyttämisen ja ulkoisten vaatimusten tai suorittamisen varassa. Rohkeutta kasvattaa asenne, että saa edetä pienin askelin ja epäonnistua. Ja itselleen voi hakea ja löytää tukea niissä hetkissä, kun sitä tarvitsee.

Miten?

Tukea antavia keinoja on monia. Voit löytää omia vahvistavia sanoja, jotka kasvattavat keveyttä, sinnikkyyttä tai aikaansaamista. Toimiva mielikuva voi olla ”sisäinen” ystävä tai mentori, joka tulee tueksesi tarvittaessa. Miten tällainen luottoystävä osaisi rohkaista? Voitko kuulla hänen vaikka sanovan, että uudessa tai haastavassa tilanteessa on ok olla hidas oppija. Saa harjoitella ja kompuroida, edetä omassa tahdissaan.

Toivomme, että näiltä sivuilta voit löytää monia inspiroivia vinkkejä ja toimivia tapoja itsellesi myötätunnon ja sitä kautta itsesi arvostuksen, motivaation ja omien unelmien vahvistamiseen. Kokeile harjoituksia, kuuntele äänitteitä.

Kohtaamisiin! t. Leena ja Mari